David Bergé

An Almost Mathematical Adventure in Seefhoek
Walk Piece door David Bergé

23 september om 17:15
24 september om 7:00 en 17:15
26 september om 17:15

Walk Piece voor 8 deelnemers door de Seefhoek met vertrek aan de balie van Extra City. Reserveren verplicht – info@0090.be (omwille van het beperkt aantal deelnemers, aanvaarden wij enkel individuele deelname).

Naar aanleiding van het Image Generator Festival en op uitnodiging van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen neemt kunstenaar David Bergé je mee op een wandeling door de straten van Antwerpen. Sinds 2008 maakt hij Walk Pieces, waarbij hij deelnemers in stilte langs een welbepaald traject en binnen een welbepaald tijdsbestek gidst doorheen de textuur en infrastructuur waaruit de stad is opgebouwd. Door samen te wandelen kunnen de deelnemers de fenomenologische details van het straatleven waarnemen, terwijl ze zich onthouden van verbale uitwisseling en het nemen van foto’s.

De Seefhoekwijk kreeg zijn identiteit als volkswijk rond 1860, tijdens de late industriële revolutie, toen twee bieren (populair bij zeelieden) plaatselijk werden geproduceerd – bekend als Seef en Eel. In de laatste decennia werd Seefhoek een wijk die bevolkt werd door meer dan 100 verschillende nationaliteiten, een situatie die de kenmerken van de plaats volledig heeft veranderd. De Belgische kunstenaar Panamarenko woonde tussen 1970-2003 in deze buurt. Vandaag is het M HKA eigenaar van zijn huis/atelier en beheert het de collectie voorwerpen die erin zijn ondergebracht. Dit walkpiece van David Bergé in opdracht van het M HKA verwijst naar dit opmerkelijke deel van de museumcollectie als een uitzonderlijk voorbeeld van een kunstenaarsarchief.

Deze keer verkent Bergé de bruisende en diverse wijk Seefhoek. De route is gebaseerd op een quasi-wetenschappelijk en wiskundig systeem, gelaagd over het stadsplan, strekt zich uit tussen de Zoo en Park Spoor Noord in Antwerpen, en leidt de deelnemers door zowel publieke als intieme ruimtes die vaak moeilijk toegankelijk zijn.

David Bergé woont in Athene en Brussel. Hij fotografeert zonder camera. In zijn werk richt hij zich op performatieve en fenomenologische aspecten van fotografische materialiteit en tijd. Hij gebruikt het lichaam als een apparaat om beelden vast te leggen; door de constructie van een ervaring, vaak performatief en in de tijd. Het publiek wordt via verschillende projecten en hybride formats uitgenodigd op een reis van lecture performances, site-specific interventies, installaties en boekprojecten. Waar hij echter het meest bekend om staat, zijn zijn Walk Pieces, waarin deelnemers in stilte worden meegenomen door de lichamelijkheid en infrastructuren van de gebouwde omgeving.

David Bergé’s werk is gepresenteerd in verschillende internationale kunstcentra waaronder Kunsthal Extra City in Antwerpen (2018, 2016, 2015); SKD, Staatliche Kunstsammlungen in Dresden (2018); Thessaloniki State Museum of Contemporary Art (2018); Out of Sight in Antwerpen (2019); Z33 / Atelier Bouwmeester in Brussel (2017); CAC in Vilnius (2015); STUK kunstencentrum in Leuven (2017, 2013); SALT, Istanbul (2011); KCB Belgrado (2013), NETWERK Center for Contemporary Art, Aalst (2019, 2015, 2012, 2009); Maison Particulière, Brussel (2014); Gati New Delhi (2011); TanzQuartier Wien, Wenen.

Website

Concept and realisatie: David Bergé – Photo credits: (1) documentatie van “A Walk in High Resolution”, een Walk Piece door David Bergé, gepresenteerd to Out of Sight, ruimte voor hedendaagse kunst, Antwerpen, 2021 – (2) documentatie van “The Bridge”, een Walk Piece door David Bergé, gepresenteerd in the Museum of Contemporary Art, Thessaloniki (MOM-us), 2018 – (3 + 4) Navigation system to be layered over the city map for “An Almost Mathematical Adventure in Seefhoek”, een Walk Piece door David Bergé, gepresenteerd in het M HKA in het kader van The Image Generator Festival, Antwerpen, 2021 –  presentatie: M HKA